Sofia gästbloggar


Begreppet ”hälsa” är både oändligt stort och komplicerat och samtidigt så himla enkelt. Eller?

För att reda ut på vad begreppet ”hälsa” innebär, fick jag vända på steken och börja fundera över vad det INTE är. Då blir det ju genast lättare och de flesta, inklusive jag själv, kan genast rabbla upp både det ena och det andra; skavanker hit, småont där, kanske oro och stress… Ja, listan blev plötsligt lång…

Så, är då alltså ”hälsa” detsamma som ”frånvaro av ohälsa”? Det tål att funderas på – och det gör jag, ofta. För hur det än är, så finns det väl knappast någon idag som inte har en skavank eller ett ”skav” i kropp eller själ?

Men betyder det då att bara för att jag inte har ”hälsan” att jag lika gärna kan lägga sockorna i vädret och dra ner kistlocket? Nää, såklart inte! Det finns ju grader i helvetet! ;) För mig handlar det om att både dela in det i olika kategorier (mat, rörelse, sömn/vila, jobb, familj osv) OCH hitta en balans i helheten! En inte helt enkel ekvation. Men såklart är det ju svårt att balansera och fokusera samtidigt, så jag tänker att ”var sak har sin tid”. Inget vare sig är, eller behöver vara, statiskt. Årstiderna växlar, så varför skulle inte jag?

Det sägs att visheten kommer med åren och jag tror att det stämmer ganska bra. I alla fall på mig. Jag är 37 år. Ibland har jag världens åldersnojja och försöker i rask takt lista upp allt ”man ska ha hunnit med fram till dags dato för att vara så där jäkla lyckad”. Men oftast så välkomnar jag den stigande åldern med tacksamhet, just för ”allt det där” som genom livet har fört mig dit jag är i dag. Både misstag jag gjort, men även allt bra och roligt som jag fått uppleva.

För i min lilla värld, mitt eget universum, börjar den där Rösten – Vishetens Röst – få en allt starkare klang och göra sig hörd allt oftare. Den säger till mig ”nu gjorde du nåt bra, du kan verkligen vara stolt över dig själv”, eller ”neeejdu, den där maten kändes väl inte så bra i din kropp nu va?” Och ju mer i samklang vi är: jag och Rösten, desto bättre blir helheten. Desto mer står balansbrädan och vippar lite lätt på mitten, istället för som förr, gungade som på ett upprört hav från ytterlighet till ytterlighet. Så det där med hälsa, jaa… Det tar jag både med en nypa salt och på fullaste allvar nu för tiden. Jag funderar på ”vad är hälsa för mig?” ”Vad innebär det just nu, snart, nästa månad, om ett halvår, om fem år..? ” Jag lyssnar inte längre så noga på vad andra anser är bra, oavsett om det gäller mat, träning eller mode. Nu för tiden försöker jag låta nyheter och ”nya rön” passera genom mitt eget filter av ”vettighet” och sedan välja: vill jag prova eller förkastar jag det direkt? För det är bara genom att prova själv, som jag kan veta huruvida det är bra (för mig!) eller inte.

För en sak är jag säker på: Det är bara Jag som kan veta vad som är bäst för mig. Det är bara Jag som har ansvaret för Min hälsa!

(Och jag tar hjälp av Hälsan på Gotland när skavankerna behöver justeras och när balansbrädan behöver stillas! Gör det Du också!) ☺

//SS.


7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla