Att jobba med det en har


Linda Nihlén heter jag och jag jobbar som dansare och eldartist. Just nu befinner jag mig i Karlstad där jag vidareutbildar mig till danspedagog.

När jag fick uppdraget att gästblogga för Hälsan på Gotland så hann många tankar röra sig genom huvudet. Begreppet hälsa är stort och antalet infallsvinklar till synes oändliga. Så jag bestämde mig för att smalna av det lite – till något som jag brinner lite extra för, nämligen att jobba med det man har.

Jag lever i en värld med otrolig många fysiska ideal. Som dansare ska du inte bara se ut på ett visst sätt du ska också ha vissa egenskaper. På önskelistan står saker som långa hälsenor, naturlig utåtvridning, öppna höfter, förmågan att ta oändligt med kritik, medfödd rörlighet, uthålliga muskler, inget behov av mat- eller vilopauser, höga fotvalv… ja, listan hade kunnat fortsätta genom hela blogginlägget. När jag började dansa på heltid så trodde jag att för att bli en bra dansare så var man tvungen att ha allt detta, det är först nu några år senare som jag har förstått att så inte är fallet.

Som konstnär och som atlet jobbar jag med det jag har. Det handlar inte om hur mycket utåtvridning jag har (lårbenets rotation från höftleden) utan hur duktig jag är på att använda den. Det spelar ingen roll om jag kan sitta i överspagat om jag inte har styrka nog för att kontrollerat lyfta benet. Och den där bristen på höga fotvalv kan jag kompensera för genom att lära mig att använda de små musklerna i foten och bygga stabilitet genom exempelvis balansträning.

Majoriteten av er som läser det här är nog inte dansare men jag tänker mig att detta tankesätt gäller på vilken nivå en än tränar. Vi har de kroppar vi har, på gott och ont. Vissa saker kan vi träna upp, stretcha ut och vänja oss av vid. Andra saker är vi ganska fast med och då handlar det inte bara om att lära sig att leva med dem utan även att lära sig att jobba med dem. Det är kanske rentav det som är charmen.

Det finns ingen generell människa precis som att det inte finns någon generell dansare. Samma passar inte alla. Det kanske låter som en självklarhet men ändå matas vi med dietråd, träningsscheman och ideal som inte alls är anpassade efter våra kroppar. Och om jag kan få dig som läser det här att ta med dig en sak så hoppas jag att det är just detta – din kropp är en unik sammansättning av atomer. Du är född med privilegiet att ha en kropp som skickar signaler om vad som fungerar och inte fungerar. Lyssna på den. Lär dig att älska dina begränsningar för de tvingar dig att ta nya vägar, utveckla nya färdigheter och hitta nya infallsvinklar.

Om du vill läsa mer om idealen i dansvärlden så rekommenderar jag Emelie Bardons blogg: hos en danslärare.

http://danslararen.blogspot.se/search/label/ideal#uds-search-results

Och vill du få hjälp att träna utifrån dina förutsättningar så är du på helt rätt plats! Det är nämligen precis det som Hälsan på Gotland jobbar med.

Ta hand om er

Linda Nihlén22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla