Må bra eller tjäna bra..Jag gjorde nyss ett inlägg på fb gällande en väl omdiskuterad kostrådgivare. Du kan läsa mer om inlägget och ursprunget till det på Hälsan på Gotlands fb-sida

Jag vill utveckla lite till känner jag, för det här är så dumt och berör så många.

Jag vänder mig till yrkesmän och privatpersoner (kunden).

Så här är det:

Bara för att en tränare, behandlare eller kostrådgivare är på tv eller skriver bästsäljande böcker så betyder det inte att han/hon är bäst. Ibland kan det verka som totalt tvärt om, om du frågar mig.

Ingen är eller vet bäst. Alla har olika vinklar av samma sanning (förhoppningsvis) att alla är olika och unika.

Vissa är däremot bättre på att armbåga sig fram eller har rätt kontakter.

Och jag ställer mig ibland frågan om de kommer ihåg att de jobbar i en bransch där fokus ska ligga på att få andra att må bättre. Det ska INTE handla om pengar och kändisskap.

Missförstå mig rätt, jag är alldeles övertygad om att de alla vill andra väl, men jag tror att vissa blir förblindade när pengarna får börja styra.

Snabba onlinelösningar - "Gå ner snabbt, bli den du vill, kom i kläderna, beachen 2015-16-17-18-19..." Verkar det för bra för att vara sant? Jo.. Är det också så? Jo förmodligen.

Här sitter någon med en mall som ska passa alla. Kanske skapad av henne/honom själv. Men om man är skolad i kropp så vet man att alla är olika. Vi kan omöjligt passa in i en mall.

Det är som gjort för tillfälligt resultat och långsiktiga misslyckanden. Kanske inte för alla, vissa passar just den mallen. Men det är INTE FÖR ALLA.

Varje träningsupplägg ska grundas på individen. Tester ska göras, behovsanalyser, bakgrund, målbild ..etc. INGEN kan få ett likadant upplägg som den andra, kanske liknande däremot. Om inte det personliga upplägget finns så står man med ett massproducerat upplägg där just DU har glömts bort. Då ligger fokus endast på resultatet (som då har visat sig funka på någon/några andra - och då borde det ju funka igen..kanske). Vart är jobbet för en tränare då? Varför har du skolat dig som tränare om du inte använder dig av din kompetens? Och om man som tränare känner sig behöva mer kompetens så är det enkelt fixat - gå på ännu fler utbildningar.

Jag fick höra från ett par fastlandskollegor som hade suttit ute i en park och fikat. Då hade det kommit en känd PT med en klient. Denna PT hade piskat på i ett pass som uppenbarligen verkade vara för mycket för klienten, samtidigt som PTn gick bakom och glodde i mobilen (kan absolut ha varit träningsplanering i telefonen, men det såg så fel ut). När de sen var klara så kom nästa klient, och ja, PTn körde exakt samma upplägg igen. Pengar in, kvalitet ut. Trist. Och där betalar du som klient för en exklusiv tjänst. Du betalar för att bli sedd, lärd och utvecklad utefter vem du är och hur din kropp mår och fungerar. Sorgligt.

Det är inte lätt för dig som kund att veta vem som kan vad eller vem som satsar på kvalitet före kvantitet. Det är inte heller ditt ansvar tycker jag.

Kolla alltid vad för utbildning din tränare har, eller din kostrådgivare för den delen. Det ska man alltid göra. Men som sagt, det säger ibland ingenting. Bara för att man är kompetent så betyder det inte att man använder det på smartast sätt.

Det här ligger egentligen mest på oss som jobbar i branschen. Det borde ligga i allas intresse att stolt kunna leverera kvalitet VARJE arbetande timme. Men så är det inte alltid.

Jag vet inte vilket mitt bästa råd till dig som kund är. Men tänk lite så här:

  • Träning ska aldrig göra ont, vara för jobbigt eller kräva mer av dig än du har att ge

  • Smärta ska inte återkomma efter behandling

  • Det finns inga mirakelkurer

  • Tro inte allt du läser (var källkritisk och ta en stund själv för att fundera på vad som faktiskt borde passa dig bäst).

  • Känner du att det du betalar för är skräddarsytt till dig? Om inte, så säg ifrån eller byt tränare/behandlare/kostrådgivare. Vi är många..

Vill du ha ha hjälp med träning, kost eller behandling så ska du söka, få och betala för det. Absolut och tveklöst. Men du ska inte behöva bi lurad bara för att du inte vet hur branschen fungerar.

Många vill bara tjäna pengar och sukta rampljus. De kanske vill att du ska må bra, men de tjänar hellre pengar och håller sen tummarna för att du inte ifrågasätter för mycket. "Köp bara"


41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla