Glutenfri chèvrepaj


Nu har vi äntrat november och därmed startat No-gluten-vember. En månad där Hälsan på Gotland uppmanar dig till att prova en glutenfri månad. Det finns så mycket mer att äta än mackor och pasta. Främst är utmaningen till för att öppna upp tänket.

Det är inget ont i gluten, men om vi överkonsumerar det så kan ibland resultatet bli uppblåsta magar och trötta och ömma kroppar. Så varför inte prova glutenfri kost ett par veckor?

Hur svårt kan det vara? ;)

Här delar jag med mig utav en matpaj som jag bara älskar! Jag har fått för vana att alltid göra pajskal glutenfri, oavsett vilken månad det är, och jag tycker dessutom att den är mycket godare, än när den görs på vetemjöl. Kapa gärna mitt recept och prova själv. Gör pajskalet och fyll det med vad du vill - bär, kött, grönsaker, rotfrukter eller ex chèvre.

Pajskal

3 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 krm salt

50 g smör (kylskåpskallt och tärnat)

1 ägg

Fyllning

2 gul lök

2 vitlöksklyftor

lite smör att steka i

1 tsk timjan eller rosmarin

salt och peppar

200 g chèvre

250g små tomater, roligt med olika färger

Äggstanning

3 ägg

3 dl mjölk

1 dl riven ost, jag hade denna gång Västerbottenost

salt

Gör så här

Börja med pajskalet. Blanda det torra och tillsätt sen resten. Jobba det med händerna.

Tryck ut degen i en stor form eller i fler mindre (jag hade två mindre formar idag). Se till så att degen kommer helve vägen upp på kanterna. Låt stå och vila i kylen i 30 min. Förgräddas sen i ugnen på 200° i 5 min. Sänk sen värmen till 175°.

Skala och skär gullöken i tunna skivor. Finhacka vitlöken.

Stek gullöken på medelhög värme i ca 5 min utan att den tar färg, sen tillsätter du vitlöken och steker försiktigt ca 5 min till.

Lägg löken i pajformen och smula över getosten.

Lägg på tomaterna (du kan halvera dem om du vill, men jag kör dem hela).

Vispa sen ihop äggstanningen och häll över.

Ställ sen in pajen i ugnen och grädda den tills äggstanningen har stannat och pajen får en sån där vacker gyllene färg. Tar ca 45 min.

Jag brukar rosta pumpakärnor och/eller pinjenötter och strö över innan servering.

Lycka till! Hoppas att du tycker att det blir lika gott som jag tycker.63 visningar0 kommentarer

Hälsan på Gotland AB

Org.nr: 559085-8816
Innehar F-skattsedel
Swish 123- 69 159 04