En tränare måste kunna mer än att tränaNär jag tog min PTlicens så stötte jag på en utmaning som jag aldrig skulle kunna tro var ett av de viktigaste ögonblicken i min utveckling som tränare.

Våren 2012

Vi hade praktisk tenta och skulle paras ihop 2 och 2. Vi skulle intervjua vår "klient" och göra funktionstester. Vi skulle sen lägga upp en träningsplanering och ta ett utav de passen och visa upp inför lärarna, alltså träna klienten i gymmet framför någon som bedömmer.

Upplägget och passet skulle passa vår klient på riktigt så man fick inte hitta på nåt.

Jag skulle jobba med Maria. Maria skulle ställa upp i gladiatorerna (tv-programmet) kommande helg. Maria fick inte träna. Maria hade träningsförbud.

Hjärnsläpp!! Hjälp!! Vad skulle jag göra nu? Om jag inte kan visa upp någonting så kan jag ju inte bli godkänd.

Jag blev ledsen, jag grät. Alla som har gått dessa intensivutbildningar vet hur de påverkar psyket och hur man inte alls tål någon som helst stress innan man bryter ihop. Och ja, jag bröt ihop. Min lärare, Per Vikman, sa: Vad behöver kunden? och jag svarade "ja men hon får ju inte träna. Så jag kan ju inte träna henne på det hon behöver." Han sade igen: Vad behöver kunden?

suck..

Det tog en natts sömn innan jag vaknade upp och det var glasklart - hon behövde vila (jag med uppenbarligen) och vara i form inför tävling. Hon behöver fysisk avslappning. Kanske behöver hon lite lätta sprintträningar och starter för att vara pigg när skottet går. Men ffa behöver hon få röra på sig utan belastning och mer träna på återhämtning.

Så blev det och jag blev godkänd. Per Vikman är fortfarande varmt placerad i mitt hjärta.

Det jag blev påmind om vitt det här tillfället är att en tränare måste kunna se och göra annat än att träna. Ingen av mina klienter idag stannar hemma för att de har dålig energi, ont i ex ryggen eller nåt annat liknande. Alla mina klienter kommer till mig ändå för att de vet att de får det de behöver. Kanske inte alltid det vi planerat, men just det som de behöver. Dagsformen är a&o och flexibilitet är en egenskap som alla tränare bör besitta.

Mitt arbete är att få din kropp att må så bra som möjligt, varje gång. Behöver du behandling så får du det, behöver du svettpass så får du det, behöver du prata av dig (många spänningar sitter i tankar och känslor) så gör vi det.

Ibland är det en promenad och kostplanering det som passar bäst istället för den där intervallträningen som var planerad.


Vi kan gissa hur du mår nästa vecka. Låt oss gissa. Låt oss lägga en träningsplanering för till och med 4 månader. Men vi vet, åtminstone så vet jag, att livet kommer emellan.

Livet. Sjukdomar. Känslor. Olyckor. Jobb. Familj. Resor. Dagsform.

Vi kan alltid gissa, men mina klienter vet att de kan komma oavsett. För de får det de behöver. De ska må bra.


146 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla