Det här med att må bra..?


Varning för ett långt och till en början rätt så bittert inlägg.

Kommentera gärna och lägg till din syn på det.


Jag har funderat mycket över vad det är som jag egentligen vill göra. Ja eller att mer att försöka definiera vad MÅ BRA egentligen betyder. För det är det jag vill arbeta med - att hjälpa mina elever och klienter till att må bra, eller rättare sagt må bättre (bara det är skillnad på, tycker jag).

Jag brottas mellan att hata min bransch och älska den, just med tanke på det här, men också för att "att må bra" är, ursäkta svordomen, så jävla skevt. Den ena inspiratören hetsar med träningsupplägg och flexar sina magrutor dagligen (magrutorna får här demonstrera beviset för ett enormt jobb i gymet. Det är inget man får av vardagsträning..).

Den andra inspiratören skriver "det är viktigt med återhämtning och vila.." medan resten av kontot vittnar om precisa motsatsen, men det lät ju bra eller..?

Träningskläder designade för sjukdom. Träning är taget ur sin kontext och skapar snart mer sjukdom.

Mental hets. Nedvärderande tankar. Besvikelse. Ångest. "fake it till you make it".

"Tränar inte du?! Va?!" Har du fått den frågan? Idag är det tydligen meningen att alla SKA träna. Alla ska vara medlemmar på gym och träningsanläggningar. "Alla borde veta att man måste träna för att må bra." Verkligen? Vad fan hände?

När jag började som tränare så var det inte av någon annan anledning än att jag ville hjälpa dem som ville ha hjälp. Aldrig någonsin har jag tyckt att man "måste träna". Aldrig. Däremot har jag väl argumentet vid tillfällen om att personen i fråga kanske skulle kunna må bättre av att aktivera sig, men den här träningshetsen vet jag inte var den kom ifrån.

 • Utmaning med att göra plankan i 5min - varför? Varför ska du kunna göra det? Vad är poängen? När behöver du den styrkan? Testa att stå helt still, rakt upp och ner istället, utan att röra en fena. När har vi någonsin behövt träna på att hålla något helt still? Är det inte rörelse vi behöver mest?

 • "Aldrig vila" - eh ok..?

 • "Du måste stärka din core.." - nej jag orkar inte ens ta i den frågan. Men jo ok, ett tips till att stärka din "core" är faktisk att röra på dig, på alla sätt (egentligen så tränar du på det bara av att stå upp. Jo faktiskt, och det är därför som vi får ont i ryggen -> för att vi sitter för mycket).

 • "Nu springer vi milen!!" - kul!! Kul för dig om det är din sak. Jag menar det! Men det är absolut inte allas sak. Det är absolut inget som alla ska klara av. Med tanke på hur mycket vi sitter idag så är steget till milen sjukt långt. Om du är en löpande människa så faller det sig självklart naturligt, men för en som tror att alla ska klara av milen som hyfsat nybörjare så säger jag - nej! Du kan börja träna på att jogga/springa om du tycker att det är roligt, men det är inget du är designad att klara av som basis faktisk, inte milen alltså. Om jag inte missminner mig så är människan designad att förflytta sig en mil i veckan, men jag kan ha fel (det kan vara per dag) men då ska du ju räkan med alla andra steg du tar också. Och gåstegen är alltid viktigare än löpstegen.

 • "Så här går du ner i vikt och hittar din drömkropp" - oh...don't get me started!! Fy ...! Om vikthetsen togs bort från vår jord hur skulle du må då? Om du visste att du är PRECIS lika attraktiv, värd och bra nog som alla andra, hur skulle du må då? Om du skulle vara idealet? Om ideal inte fanns?

 • "Jag vill också se så där stark ut som hen..?" -Mmm självklart ska vi få ha ytliga mål och förebilder, men de flesta väldigt vältränande människor lever för att träna. De har inte råd att missa träningen, de har inte råd att inte sköta kosten dagligen etc. De tänker på träning hela tiden. Andas och är träning. Det är en livsstil och vill man se ut så så får man helt enkelt köpa livsstilen (vilket vi oftast inte har lust med). Synliga muskler är för de flesta ett otroligt (!!) jobb. Så vad är det DU vill? Vad är det du EGENTLIGEN vill?

Så vad är "att MÅ BRA/BÄTTRE" för mig?

Jag delar upp det i våra tre kroppar.

Fysiskt:

 • Att kunna röra på dig med frihet, spänst, individuell styrka, stabilitet och lätthet.

 • Att ha en mage med tarmar som tycker om det du ger den.

 • Att ha en bra cirkulation i kroppen.

 • Att få frisk luft och motion regelbundet. Motion kan vara allt från att rasta hunden till att jaga hunden när han sprungit lös haha skämt åsido så kan det vara allt i din vardag som kräver att du rör dig framåt.

 • Att kunna andas. Jo. Att kunna andas på alla sätt.

 • Att sova gott.

 • Att läka sår snabbt.

 • Att ha ett starkt immunförsvar.

 • Att känna din kropp och tyda signaler.

 • Att ha respekt för din egen kropp.

 • Vila/återhämtning (skiljer sig från att sova).

 • Att träna hjärtat i puls emellanåt.

 • Att känna en förebyggande trygghet.

 • ..säkert nåt mer som jag kommer på när det publicerats ;)

Själsligt:

 • Att skratta.

 • Att få lov att vara vansinnig, arg, ledsen eller besviken

 • Att känna och ge kärlek.

 • Att uppleva relationer.

 • Att veta och kunna tyda dina egna reaktioner och känslor.

 • Att se samband mellan de två ↑

 • Att lyssna till din inre röst

 • Att vara sann emot dig själv

 • Att följa din mening

 • Att uppleva eufori, tacksamhet, iver och entusiasm

 • Att acceptera den du är och alla andra

 • Utöva empati

 • Att kunna ta emot och ge goda handlingar, tankar och ord

 • Att bo där du vill

 • Att känna trygghet

 • Att känna medmänsklighet

 • Att känna samhörighet och delaktighet i en familj (blodsband eller inte)

 • Vila/återhämtning (jo även här)

Mentalt:

 • Att ta tid att tänka efter, reflektera

 • Att förstå kraften i och av dina tankar

 • Att utmanas

 • Att utvecklas

 • Att stimuleras både kreativt och rationellt

 • Att ha samtal med andra

 • Att argumentera för din sak

 • Att värdera reaktioner och tankar neutralt

 • Att se samband mellan de två ↑

 • Att tillåta och acceptera alla dina tankar

 • Att kunna se tankemönster

 • Att träna på att tänka framåt och avgränsa lite mer bakåt

 • Att träna på att inte tänka för mycket (meditera/vara närvarande i sunden)

 • Vila/återhämtning (jo här också)

 • Att skapa förändring

 • Att driva framåt mot mål

 • Att aktivt sänka ett hinder

 • Att uppleva (och uppskatta) processen när du lär dig något nytt

Jag vill alltså (och gör) jobba med det ovan nämnda. Så du kan ju tänka dig hur svårt jag har för att svara ibland när någon frågar mig vad jag jobbar med.. haha Är jag en tränare? Nej. Eller jag var en tränare. Numer är det faktiskt bara rörelse jag jobbar med, rörelser istället för övningar. Vissa av mina klienter är tränande och vissa hatar att träna. Jag ser bara till att de kan göra vad de vill kunna klara av att göra. Är det en tränare?

Är jag yogalärare? Ja. Men det är ett sånt begränsande ord. Jag är yogalärare men vad betyder egentligen det? Vad är yoga? Jag är rörelseflödes-lärare (haha) som varvar rörelsekunskap med flöden, filosofi och utmaning i alla våra tre kroppar.

Är jag en livsstilscoach? Känner avog mot den titeln men ja. Men jag lär inte ut något specifikt utan jag hjälper dig skapa din egen livstil. Jag hjälper dig med frågeställningar och utvecklande övningar. Men svaret har du. Aldrig jag.

Jag tror verkligen på att vi har allting inom oss. Jag tror verkligen att vi med hjälp kan ta oss från missnöjd till nöjd, eller ännu längre. Jag tror verkligen att kroppen, själen och sinnet hör ihop. Jag tror verkligen det. Vi behöver arbeta på alla tre. Skapa flow i alla tre. Hitta vårt eget sätt i alla tre. Hitta oss själva. Jag tror att det är när dessa tre kroppar är i synk och balans - det är då vi mår bra eller bättre eller BÄST!


81 visningar0 kommentarer