Kommunikation i relation


Alltså ja, kommunikation är det absolut viktigaste när det gäller relationer, oavsett om det är på jobbet, med familjen, vänner eller med din partner.

I detta blogginlägg så kommer jag däremot bara utgå från relationen i form av kärlek, men det kan alltså gälla vilken relation som helst.

 

Jag tror att det mesta vi reagerar på i relationer grundar sig i en brist av kärlek, alltså att vi inte får den kärlek vi behöver.

Dock förklädd och många gånger superhemlig.

Det tog mig själv många år innan jag kunde kommunicera den här känslan, framför allt många år innan jag träffade mannen som skulle förstå vad jag menade.

För i botten av oss alla ligger ett avgörande grundbehov, och det är att vara älskad för den man är.

För många är det svårt att komma i kontakt med den känslan och istället försöker man hitta andra rimliga svar och förklaringar.

ex svartsjuka. Svartsjuka är nämligen en förklädd osäkerhet, en rädsla för att inte vara värd att älskas.

Låt mig bara göra en sak klar - om du har en partner som gör skäl för din svartsjuka så kanske min tes iofs stämmer, men kasta då ut hen med det samma. Jag utgår från att du blir behandlad med respekt.

Att ha en misstanke om att din partner inte bara vill vara med dig, att se andra som potentiella rivaler, att misstro, ifrågasätta, att koka ihop hemska scenarion etc, det kan vara något som kallas självuppfyllande profetia. Det innebär att du har en falsk sanning inom dig (i detta fall att du inte är värd att älskas) som du tror är sann, och du tror på den så hårt att du börjar se den runt om kring dig. Du till och med skapar den.

I många fall kan människan alltså skapa situationer för att bevisa för sig själva att de hade rätt, även om de har fullkomligt fel.

Blir det för knepigt att hänga med? Hoppas inte.. för jag måste nog tyvärr fortsätta.

Blir du ledsen för att din partner glömmer en speciell dag? Arg för att din partner är orättvis?

Besviken för att din partner väljer något före dig? Irriterad? Vansinnig? Misstänksam? Eller vad det nu kan vara för känslor. Det jag vill säga, och det jag tror, är att du helt enkelt känner brist på kärlek. Alltså där i botten av din reaktion.

Om du kan komma åt din underliggande känsla när du reagerar så har du verklig ammunition att kommunicera med.

"Jag känner mig inte prioriterad av dig. Jag känner mig inte viktig nog, speciell nog. Jag känner mig inte älskad när du..." Istället för att slå på stort i att förklara, ifrågasätta, attackera och gå i försvarsställning och/eller bli hämndlysten.

Om du säger det du verkligen känner och behöver, så har du ärligare chans att få det du verkligen förtjänar.

För sann kärlek är att vara sårbar. Att våga vara ärlig i din sårbarhet.

Det är det enda sättet att kunna komma åt sann kärlek och att kunna ge sann kärlek.

Och allt handlar om kommunikation.

Och det startar med att du tränar på att kommunicera med dig själv, känna efter vad du verkligen känner i stunden. Alltså på riktigt riktigt.

"Jag är arg för att min partner gjorde så här. Varför blir jag arg? Vad får det mig att känna då? Och varför känner jag så? Är det någon annan känsla som påminner om den jag känner nu? Någon annan händelse? Vad är det som ligger i botten av den känslan?"

Men som jag sa tidigare - om du lever tillsammans med en människa som inte tar hänsyn till dig och dina känslor så är den personen inte rätt för dig. Om du känner en brist av kärlek och kommunicerar det, så ska din parten vilja ge dig kärlek, om inte så hade du rätt - du fick inte den kärlek som du faktiskt vet att du förtjänar. För du vet det. Du känner det. Det behovet och den rättigheten sitter djupare rotad i dig än något annat.

Du förtjänar kärlek. Allt annat kan vara.


48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla