Dessa myter om yogan


April är, för dig som kanske missat det, månaden då jag språkar lite extra på sociala medier gällande kroppshetsen. Anledningen är att många börjar få ångest gällande "bikinikroppen" och jag vill ge dagliga inputs om att man duger som man är. Detta under hashtagen #frifrånshame

Idag har vi kommit till YOGA, eller rättare sagt myterna om den, och hur den motverkar kroppshetsen.

Även (eller trots) att den fysiska och dynamiska yogan funnits med oss i över 200 år så verkar den fortfarande vara ett mysterium för många. Och jag kan väl relatera till det, på så sätt att jag förstår att nya saker kanske kan kännas skrämmande.

Men nu är det inte nytt längre. Eller behöver vi kanske 500 år? Eller behöver vi ett mer öppet sinne?

Jag menar inte att alla ska yoga, långt därifrån. Jag menar att man ska finna sitt sätt, sin grej som gör gott, men att man gärna får testa innan man dömmer. I alla fall om man faktiskt söker just det som yogan erbjuder.

Så, jag har valt ett gäng myter, som jag stöter på regelbundet, och ger min syn på dem. Och längst ner hittar du min egen erfarenhet till yoga vs kroppshets.

Yoga är för flummigt

I relation till vad? Flummigt.. Är det rökelser, mantran och sånt man tänker på då? Är det flummigt..? Ja det kan man ju få tycka. Men är all yoga så? NEEEEEEJ!!!! Jag har tänt rökelser ett par gånger, men då handlade det om att ett närliggande soprum stank skit. Rökelser är bra på det sättet, de tar bort lukt. Att tända rökelser är alltså ingenting jag gör på klass. Om du känner att rökelser är för flummigt så kan du alltså gå på mina klasser utan uppsatt skyddsmur. Och det här med mantran, eller chanting. Det är alltså typ sånger, fast med mindre melodi. Det är sånger gjorda på det urgamla språket Sanskrit och många gånger direkt reciterade ur Vedatexterna (mer historia någon annan gång). Det handlar ibland om religion (hinduism och buddism) och ibland är det en form av ett icke religiöst sätt att skapa närvaro och fokus. Vi sjunger inga mantran på mina klasser, men det är jäkligt coolt att testa på andra ställen och ännu coolare att lyssna till när andra gör. Hela rummet vibrerar v energi. Men nej, inget sånt på just mina klasser.

Yoga är bara för tjejer

Yoga är för människor.

Jag har däremot Gubbyoga. Det är yoga för män i alla åldrar, men jag kallar dem lite kärleksfullt för gubbar. Män och kvinnor har oftast lite olika sätt att möta yogan, det gäller absolut inte alla. Men i det klimat vi har här på ön så är det många män som tycker det känns mer avväpnande att starta i en grupp med bara män. Det är väl en mer gemenskap per automatik, och jag tycker väldigt mycket om mina grabbar. Men i stort sätt alla män som yogar för mig kryper in i andra klasser och känner sig minst lika hemma där.

Skillnaden på min gubbyoga och de andra klasserna (som det deltar män på också) är att de andra klasserna är lite mer filosofiska medan grabbarnas klasser är lite mer fysiska. Man kan döma mig för att vara sexistisk eller ha förutfattade meningar efter kön, men jag kör på det som känns bra för mig, och detta gör just det.

Yoga är bara för viga

Nej.

Yoga kan göra dig vig, om det är det du är ute efter. Det handlar inte om vighet, det handlar om rörlighet. Vi skandinaver har en förkärlek till att sitta, och dessutom har vi en förkärlek till att upprepa vant mönster. Den fysiska delen av yoga skapar rörelse lite överallt, och det är därför som kroppen mår bra av den. Men att vara stel eller vig spelar ingen roll på klass.

Yoga är för lågintensivt

Jag har framför allt två yogis som jag tänker på nu, en från gubbyogan och en av tjejerna, som ogillar när det går för långsamt.

..om du är yogi hos mig så tror jag att du vet precis vilka jag syftar på.. ;) Dessa två yogis är så medvetna om sina egna fysiska behov och justerar ständigt under klass så att de får det de behöver. Och jag applåderar den människa som justerar yogan efter sin dagsform - jävlar vilken bragd det är!

Ja, yoga är en lågintensiv form, generellt. Men inte alltid. Alla klasser är olika uppbyggda hos mig och i olika perioder har vi olika intensiteter.

Spelar det någon roll vilken intensitet det är? Ja kanske om yoga bara är ett träningspass bland alla andra på veckoschemat.

Yoga är för mesigt

hahahaha

Yoga är ingenting för mig

Ok. När du testat all form utav yoga så snackar vi igen.

Det finns så OTROLIGT många former av yoga och ännu fler olika yogalärare.

Testa runt, känn av och jag lovar att du kommer hitta den plats och form som passar dig perfekt!

Allt från stillasittande yoga till det värsta/bästa svettkalaset ever. Det finns lärare som har ett dogmatiskt lärosätt och det finns lärare som endast leder inlärda flöden utan någon som helst koppling till något annat än timpenning.

Testa dig fram.

Yoga är bara att sitta still

Ja det kan vara det. Jag har personligen aldrig varit på en sådan klass, jag har bara erfarenhet av mer dynamiska klasser.

Jag har heller ingen relation till sittande meditation i grupp, aldrig testat.

Det finns något för alla.

Men för att ge lite beröm till den som tror att yoga bara är att sitta still, så är det faktiskt så yogan startade. Meditation.

Den först funna dokumentation (text och eller målningar) av yoga som hittats relaterar till sittande meditation. Det var långt senare som den dynamiska yogan tog form. Så bravo till historisk kunskap, även om det är dags att flytta med in till nutid.

Yoga är en träningsform

Ja och nej.

För mig är yoga så mycket mer, medan för andra är den en bock på träningsschemat.

På åtminstone mina klasser så blir du starkare, rörligare och får bättre kondition + spänst.

Men du får också bättre balans (på alla plan), mindre spänningsvärk, jämnare humör, bättre kontakt med dig själv och en mer avspänd energi i vardagen. Plus bättre sömn, bättre tarmfunktion, bättre fokus etc..

Jag tror det är dags att jag förklarar lite bättre runt min egen erfarenhet av yoga..


Yoga vs Kroppshetsen

-min upplevelse.

Jag blev införstådd tidigt med att jag inte såg ut som man borde. Jag vägde för mycket.

Den känslan var så jävla brutal - att aldrig riktigt hinna med tåget, utan springa efter i tron om att tåget ska ta mig till en bättre plats.

För det var liksom så jag kände - jag var aldrig bra nog och fattade aldrig vilka val jag skulle ha gjort igår för att accepteras idag.

Jag har testat dieter av olika slag och jag har arbetat med träning av kroppar på olika sätt. Jag har blivit ratad pga min storlek både av potentiella kärlekar och chefer (läs singular). Och visst, man kan skylla på dem, tycka att de är dumma och att jag är bättre värd. Det är ju sant. Men jag hittade faktiskt inget sätt att tycka om mig själv, oavsett vikt på vågen, och det är inte deras fel.

En omgång på diet gick jag ner 25 kg. Jag vägde mindre än jag hade gjort på många år. Några av mina närmaste sade till mig att sluta banta -"det räcker nu, du ska inte väga mindre."

Men jag såg inte vad de såg. Jag såg samma mage. Samma proportioner.

Och det vill jag förstärka extra mycket - OAVSETT VIKT SÅ KOMMER DU ALLTID HA SAMMA FORM OCH PROPORTIONER. DET GÖR ATT DU ALLTID KOMMER TYCKA ILLA OM DIN "MAGE" OAVSETT VIKT.

Testa att acceptera dig för den du är istället. Då har du mycket större chans att må riktigt bra.

När jag mötte yogan hände inget magiskt, det har vuxit fram. Däremot kände jag blixtsnabbt att det var något jag ville lära mig mer om och undervisa. Jag kände behovet, dels för mig själv men också mina framtida klienter och elever.

Yogan, liksom allt annat, har enligt mig tre plan - fysiskt, själsligt och mentalt. Alla mina yogis tar till sig av det plan de har behov av för dagen. Alla tre plan är alltid med oss och vi har olika behov av utveckling i olika stunder under livet.

För mig startade det fysiskt. Alltså enbart. Men jag kände snabbt den där känslan av acceptans. Man fick släppa ut magen, ja man till och med uppmanades att göra det. Man fick ha annorlunda kläder som BARA var bekväma. Man fick vara annorlunda och lite udda. Man fick vara sig själv.

Självklart stötte jag på dem som ville tävla i vighet och i vishet. Jag mötte dem som såg ner på mig lärare som enligt dem inte gjorde "riktig" yoga. De finns överallt, oavsett.

Men inom yoga fann jag acceptans. Utanför yogans värld var det fortfarande stenhårt.

Så jag har praktiserat min form utav yoga i nu 8år. Jag har utvecklat den till något absolut fysiskt, men privat praktiserar jag mest den själsliga och mentala biten.

Jag jobbar stenhårt på att påminna mina elever om deras värde. Att påminna dem om att lära känna sina egna kroppar.

Jag hade själv behövt den påminnelsen, för då hade jag skitit i att springa efter det där tåget och istället satt mig ner för att lukta på blommorna och fisa lite.

Det jag har lärt mig via yogan är att i strävan av att förändra vårt yttre för att bli accepterade, så kommer vi längre och längre bort ifrån kontakten med oss själva. När vi istället praktiserar att bara vara oss själva så skapar vi en djupare känsla av acceptans inom oss, och det väger mycket tyngre på insidan än utsidan. Dessutom skrattar vi mycket på mina klasser, och det är som en direkt genväg till välmående.

Jag försöker varje dag att göra världen lite ljusare för andra, som en liten ljusarbetare. Jag ser det som ett kall, att skapa rum för andra att praktisera acceptans. Och ett rum att skratta i. Ett rum att må bra i. Ett rum att få vara sig själv i.

Jag hade själv behövt det då. Jag behöver det fortfarande och för alltid.

För mig är yogan, min yoga, allt vad kroppshetsen inte är. För mig är den självacceptans. Och det är fan kärlek på riktigt.

Den är som en livsfilosofi, som en livsstil, som ett förhållningssätt.

Den stärker och rustar våra fysiska kroppar.

Den stärker och fördjupar våra själsliga kroppar.

Den stärker och vidgar våra mentala kroppar.

Den passar inte alla, men testa först innan du går på alla myter.


44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hälsan på Gotland AB

Org.nr: 559085-8816
Innehar F-skattsedel
Swish 123- 69 159 04