jag ❤︎ anbi

Uppdaterat: 22 aug. 2020

anbi - grunden till kroppens rörelse och hur den sitter ihop med hur du mår på alla plan

Ja vad är egentligen anbi?

Jag vill förklara bakgrunden, utvecklingen och vilken form den har i dag.

Framför allt så vill jag förklara varför jag tycker att ALLA ska gå den. Det är nämligen inte ofta jag säger "ALLA", faktiskt typ aldrig, men just i detta fall så säger jag det.


Men innan jag kör igång med det så vill jag tacka dig för att du läser mitt blogginlägg! ❤︎

Tydligen är det sjukt ute med blogg idag haha Jag hade ingen aning om det, och inte heller bryr jag mig, men att då förstå att läsare faktiskt är något unikt idag - det gör att jag verkligen vill tacka dig för att du tar dig tid till att läsa!

Ska jag säga det igen? Jo..såklart att jag ska - TACK ❤︎❤︎❤︎


Här har du rubrikerna för inlägget, ifall att du är nyfiken på vad som kommer (ej klickbara):

varför anbi || anatomi - kliniskt eller kärleksfullt || eget ansvar || holistiskt uppdaterad || kardinalleder || anatomi + biomekanik || alla borde gå


varför anbi?

Allt började med att jag såg behovet av kunskap.

Från början handlade det om att hjälpa dem som var lite väl fokuserade på sina komplex (som inte kunde se på sig själva i spegeln utan att må illa eller bli ledsna) - att istället se sin funktion och bli wowad över den, hjälper att skifta fokus och få perspektiv. Att bli mer tacksam.

Men sen har det handlat om kunder som kom till mig med problem som jag ansåg att de lätt kunde ta hand om själva, om de bara förstod grunderna. Dessutom märkte jag hur mina yogis utvecklades när de hade fått lite insikt i hur rörelse fungerade.


Jag började med att försöka ha utbildande behandlingstider, att försöka lära ut till kund, men jag märkte snabbt att det var svårt att hänga med när man inte hade hela bilden - det behövdes mer grundläggande förklaring om uppbyggnad innan själva rörelsen kunde komma in i bilden (och det var inte därför de kom till mig).

Jag började också undervisa mer informativt på yogaklasserna (och det gör jag än idag), men märkte att det behövdes ett mer individuellt perspektiv.

Och det är egentligen det allt handlar om - ett individuellt perspektiv på oss själva.

Hur fungerar jag? Vad behöver jag? Styrkor vs svagheter?


Det borde vara självklart att utgå från oss själva, men det är tyvärr lika ovanligt som snö på julafton.

Vi har alla en inbyggd tendens att jämföra oss med varandra och vilja tro att "hennes lösning borde funka likadant på mig". Det enda som hjälper där är kunskap.

Visst du exempelvis att bäckenet på män och kvinnor ser olika ut? Visste du också att ryggen är potentiellt som längst när du andas ut? Att ingen lårbenshals är den andra lik? Att levern är vårt största organ (näst efter huden)? Att kota T12 sammanlänkar allt som har med stress att göra? Att blockerade känslor skapar spänningsvärk och hämmad funktion i kroppen? Att allt hänger ihop och påverkar varandra?


anatomi - kliniskt eller kärleksfullt

(kom ihåg att all kunskap är dynamisk, ej statisk)

För dig som följt mig en längre tid vet hur jag ömmar för DIG och hur viktigt det är för mig att du inser hur unik DU är.

Ju mer jag har lärt mig om kroppen och dess rörelsefunktion, desto mer tror jag på ett magiskt universum.

Jag kan inte på något sätt förklara det än att du är ren magi!

Med DIN kropp, funktion, livets påverkan fram till idag, med känslor, tankar, emotionella trauman och din uppsättning av personlighet, driv och ambition framåt - INGEN har samma utgångsläge.

Och tro aldrig att kroppar är lika, även om de är det i anatomiböcker.

Jag har en kund vars stortå beter sig som Pippi Långstrump (envis, stark och underbart logisk utifrån sitt eget perspektiv) och en annan kunds vars stortår vinkar lite gulligt i varje steg han tar..

Titta på dig själv just nu - vad ser du? Vill du ha hjälp att se det där magiska?


I anatomikurser så blir det lätt allt annat än magiskt och kärleksfullt - det blir mer kliniskt.

Anatomi betyder läran om kroppens uppbyggnad - men erkänn att det inte låter speciellt lockande.. Jag kan tycka att det behövs med färg, liknelser och fantasi för att förklara något så fascinerande som din kropp. Därför har jag ett helt annat sätt att undervisa och lära ut.

För jag tycker inte att det handlar om läran om kroppen utan verkligen mer som läran om DIN kropp.

Säg hej till dig själv och skapa en relation som du kanske har haft svårt för tidigare.

Det är väldigt komplext att se på sig själv som fantastisk, men jag hjälper dig med det. Och det är inte meningen att kursen ska skapa en känsla av att vilja slå dig själv på bröstet, utan mer att förstärka en grund av tacksamhet inom dig.

Att förklara hur cool rörelse är. Att förklara hur din rörelse skiljer sig från alla andras. Att påvisa hur speciell du är (vi alla är).

Det gör att anatomi blir mer kärleksfullt än kliniskt. Och kärlek är ju acceptans, det är där allt börjar.


eget ansvar

Det är först när vi lär känna oss själva och accepterar oss för dem vi är som sann utveckling sker.

Men sann menar jag att det är den utveckling som sker utifrån din sanning, den du faktiskt är.

Motsatsen är att göra som alla andra gör, eller att överlämna dig i någon annans händer och styre.

Här pratar vi nu om den bästa formen av eget ansvar - jag har och tar själv ansvar för hur jag vill må


När du tar/får reda på hur din rörelse beter sig så har du en helt ny plattform att jobba utifrån. Allt blir skräddarsytt, av dig själv - utifrån dig själv.

När du exempelvis går på en yogaklass så kan du aktivt jobba lite extra på vissa saker och aktivt ta det lite lugnt med andra. Det blir då helt plötsligt en helt ny kropp som lämnar klassen, det är det ju iofs alltid, men nu har du tagit hand om dig själv på ett sätt som du vet att DU mår bra av och behöver - tänk dig den känslan (på alla plan)!

Eller när du exempelvis vaknar upp med en grinig ländrygg - då vet du att det förmodligen lossnar om du bara gör si eller så.

För du har lärt känna dig själv bättre. Lärt dig ännu mer om dig.

Och DET är eget ansvar av högsta rang tycker jag!


holistiskt uppdaterad

Till en början var dessa kurser mer fokuserade på det fysiska planet - alltså ren kroppslig rörelsefunktion. Jag vågade nog inte ta in den själsliga biten, jag var bara glad att så många var intresserade av rörelse och trodde aldrig att man skulle vilja ta till sig en bredare förståelse för kroppen. Men ni vet kanske hur det är - det är bättre att ge hela bilden än en del av den. Med det sagt så är den själsliga biten såklart inte lika evidensbaserad som den fysiska, men inte mindre sann för det. Och dessutom så förklarar den själsliga biten så jäkla mycket!! Det är som att var och en av deltagarna får förståelse för sig själva på ett helt annat sätt. "Jahaaa det är därför som jag har ont där!"

Så nu är anbi holistiskt uppdaterad.


..och vad betyder det, kanske du undrar?

Holistiskt betyder hel eller odelad. Holism är ett filosofiskt betraktelsesätt; att helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext. Typ som att allt sitter ihop och att det ena påverkar det andra. Vi är alltså ingenting utan allt, och att ingenting är viktigare eller mindre betydelsefullt än det andra.


Därför har jag nu tagit med Själens språk och delar från Chakrakursen med in i anbi. Och det är Såå coolt!! Tänk att ex migrän eller problem med ländrygg eller axlar egentligen handlar om något helt annat!? Obearbetad ilska, blockerade känslor, en känsla av att vara oälskad..?

Vi tyder värk och fysiska problem som själens sätt att försöka kommunicera med oss. För vi lyssnar generellt rätt dåligt på oss själva, eller hur?

Vi har svårt att tyda vår inre röst, eller ens hitta den. Vi tillåter värk, typ som "ont har ju alla" eller "lite ont ska man ju ha". Vi ignorerar att kroppen skriker på uppmärksamhet och när vi väl tar tag i det så gör vi det utan själslig förståelse och går direkt till fysisk behandling.

Obs. att fysisk behandling är asbra på alla sätt! Men ofta är värk ett symtom och inte en grundande orsak = symtombehandling kommer aldrig läka grundorsaken.


Det är viktigt att ständigt återkomma till holismens grundtanke - helheten är större än summan av delarna. Det innebär också att man alltid kan ha olika perspektiv att jobba utifrån. En del väljer ett emotionellt sätt, andra väljer alternativ behandling, somliga väljer ett rent fysiskt perspektiv etc.

Ingenting är fel eller rätt - på anbi lär du dig grunden till kroppens rörelse och hur den sitter ihop med hur du mår på alla plan. Hur du sen väljer att gå vidare med den kunskapen är ditt unika sätt - du hittar DITT sätt som passar dig själv bäst. Däremot kommer jag ju alltid att utgå från mitt och fri studios sätt på kursen.


kardinalleder

Fotled, höftled och bröstrygg.

Kardinalled betyder ledsamling. Och på anbi får du lära dig mer om dem var för sig och betydelsen de har för vandra.

Ex. en inåtroterad fotled tippar bäckenet framåt och ökar kufosen (typ framåttippning) i bröstryggen.

Det här är på många sätt enkelt. När du hajar principen så kommer du få så mycket gratis i din rörelseträning. Du kommer också förstå ditt nuläge bättre och få en helt annat överblick.


AND ITS ALL ABOUT THE GROUNDING

Ja fnissa du över min smått överdrivna fascination för fötter ;) , men det är verkligen utifrån dem som väldigt mycket i vår rörelse bestäms. Och dessutom står fötter för steg framåt i livet, + att problem med hälen symboliserar att sitta fast i det gamla.

Så jag är rätt övertygad om att du kommer bli rätt så wowad av dina fötter efter den här kursen. Åtminstone så kommer du ta dem på större allvar än du kanske gjort tidigare.

Kuriosa: vet du om att jag gjort mina fötter rörligare och därmed faktiskt ändrat fotform? Häftigt va?! Visste du dessutom om att förhårdnader är fotens naturliga sko (skydd mot underlag) och de även vittnar om vart du lägger mest vikt i din gång?


anatomi + biomekanik

Ja så då har vi kommit till förklaringen om vad anbi är.

Anbi är ett namn som leker med orden anatomi och biomekanik. Vi har ju redan fastslagit vad anatomi betyder, och biomekanik är enligt min bästa förklaring; den teknik vi använder oss av för att skapa, påverka och driva rörelse. Och nej, det blir inget läxförhör på det här hahaha

an + bi = det jag grundar kursen på. Men egentligen skulle man kunnat lägga till ett -ho, för holistiskt. Men nää.. anbiho ligger inte alls lika bra på tungan. Och jag har ju en förkärlek till visuellt vackra sammanträngningar av bokstäver - och anbi är assnyggt!!


Kursen är inte menad att vara svår, utan tvärt om. Grundläggande anatomi och rörelsefunktion. Det är inte meningen att du ska lära dig mer än du har nytta utav i DIN vardag med din kropp.

Men du kommer få lära dig vad bindväv, fascia, är. Vilka rörelser som finns vart, och hur du testar och påverkar dem. Du kommer få lära dig ännu mer om dig. Det är hela poängen.


Symbolisk förklaring

När du lär känna din fot får du fördjupad relation med ditt förflutna och din möjlighet till steg framåt.

När du lär känna dina höfter/bäcken så får du en djupare insyn i ditt känslocentrum och grunden du står på i livet.

När du lär känna din bröstrygg lär du dig utforska kärlek, stress och kommunikation.

-- allt finns mer att lära utav och hittas i mina andra kurser --


Så all rörelse efter anbi - ex yoga ❤︎ - kommer allt bli som terapi på ett djupare plan. Och kanske är du en av dem som märker att det ena påverkar det andra - jobbar du emotionellt så kommer kroppen lossna och tvärt om. Fullkomligt fantastiskt!


alla borde gå

Och så avslutningsvis.. Ja! alla borde gå anbi.

Vi fick inte lära oss om rörelse tillräckligt i skolan. Dels för att det inte var prioriterat och dels för att forskningen som vi har tillgång till idag inte fanns.

Att själen sitter ihop med kroppen är en tes som bekräftats många gånger, men inte heller det har någon kurs att hitta. Inte på det sättet som vi gör på anbi i alla fall.

Därför skulle alla behöva gå anbi, av olika anledningar såklart. Men jag riktar mig inte till alla i slutändan ändå - jag riktar mig till dig.

Och för dig som gått mina tidigare kurser - kom igen! Ingenting är så bra som repetition.

För det är viktigt att nämna;

Du är människa och inte en robot. Det innebär att livet kommer emellan (som det ska) och vi glömmer bort vad vi lärt oss, eller prioriterar bort det tillfälligt. Vi behöver ständigt uppdatera oss, precis som på yogan. Vart är ditt nuläge? Vad behöver du? Oavsett vad du har gjort tidigare.


Så kom med och låt rörelsefunktionen i din kropp bli till en stor aha-upplevelse och bli din egna fina terapi i självkärlek, acceptans och utveckling.