motstånd, aum, ohm & omega

Uppdaterad: 30 maj 2020

vad är motstånd?

Jag kallar det motstånd, den där känslan som är jobbig. Den där känslan av att det inte flyter på. Den där känslan av att saker går emot dig. Den där känslan av att det inte blev som du önskade, trodde, förväntade dig, ville, hoppades eller så som det "borde". Känslan av att ifrågasätta dig själv. Känslan av att misstro dig själv. Känslan av att inte våga, inte ha mod, inte tro att..

Det kallar jag motstånd.

Men även om det kanske låter som att det skulle vara något negativt så menar jag faktiskt precis tvärt om - motstånd är förtjänat och oumbärligt i strävan att vara sann. Det är ett tecken på att du är på väg. Också ett tecken på att du prövas i stunden. Och bara du själv kan bestämma vad du vill göra med motståndet - antingen ger du efter eller så står du kvar och stärks.

  • Om du vill att jag ska ge dig en förklaring på just ditt motstånd, så skriver du ner det och skickar det till mig på mail, frida@fristudio.se. Jag kommer svara dig med en förklaring så fort jag kan.Ordet Motstånd betyder -att möta hinder/ svårigheter.

Hinder/svårigheter - alltså inte stopp/fel. För visst är det lätt att få för sig att det är "fel" när det känns som motstånd? Men det är inget fel, det är ett hinder och det betyder att det är "just a bump in the road". Det är en utmaning som kräver ett förhållningssätt. Det är meningen att du ska över hindret, OM du vill framåt. Du kan alltid backa när du vill, eller välja en annan väg om det känns bättre.

Du kan också se på det som att gropen/hålet/guppet är en naturlig del av vägen. Ingen väg är slät. Inte ens asfalt.

Och på tal om asfalt så kan vi använda den metaforen också. Asfalten är lagd av någon annan - ergo - du vandrar på någon annans väg, Ohh hur bekvämt (utan motstånd) det än må vara så är det nästan med all säkerhet en väg som leder till average (= medel, motsatsen till att vara unik, att våga stå ut och vara sann).

Så motstånd är en del av livet.

Om du tittar på bilden ovan så kanske du ser vad jag ser - vägen har varit med om mycket. Köldknäppar, tung trafik, trafikstockning, tvärnitar och rivstarter. Och så är livet för en väg.

Så är livet för dig.


Att uppleva motstånd är därför inget negativt alls, hur jobbigt det än känns. Du prövas i din sanning så fort du tar ett större steg framåt.

"Är du säker på det här? Är det verkligen hitåt du ska? Du har all din trygghet här bakom dig - är du säker?"

Hela ditt naturligt inbyggda försvarssystem kopplas på vid utveckling. Allt kroppen, själen och hjärnan vet är att du är trygg där du är just nu. Trygg betyder här att känna till din omgivning och situation. Att du vet vad du har. Det betyder däremot inte nödvändigtvis att du trivs eller mår bra.

Så det är klart att du ska testas! Ditt försvarssystem är ren kärlek, och du testas även för att stärkas i ditt beslut. "Ja! Jag är säker. Kom nu så går vi!" Ok, svarar då resten av dig. Eller för att citera Uffe Lundell, "Ok baby, ok. Anything you say."


vad är aum?

Du har säkert sett och hört det i yogasammanhang. Det ljudas aum.


Aum är nog den den vanligaste symbolen inom yogan, och den heligaste av alla stavelser från Vedatetxterna ("böckerna" som också yogan har sitt filosofiska ursprung från).

Det består av tre ljud A-U-M. (U:et uttalas lite mer som O).

När man ljuder aum så uppstår det också en 4e ton, som inte kan förstås utan bara upplevas. Det är nämligen tystnaden efter, och då känslan i just den tystnaden efter, ett aum. Det är i den tystnaden som det sägs att den egna själen (atman) får kontakt med världssjälen - brahman.

Nu spårar vi lite åt Hinduismen, men det här är lite fint tycker jag. Testa själv! Och känn efter lite extra när "M:et" klingat ut. Även om jag ibland ljuder aum efter min egen yogapraktik så utövar jag inte ljudandet själv. Men på mina chakrakurser så testar vi dem alla (olika för varje chakra) och det är en cool känsla i kroppen. Hela du vibrerar.


För ljud är nämligen vibrationer, och det sägs att just aum är den mest essentiella vibrationen av alla. Typ som urmodern till all vibration. Och vibration är energi -> energi är liv.

..så aum är all energi, allt liv.

Och vi är gjorda av energi. Hela vår kropp, alla våra känslor och alla våra funktioner i hjärnan och vidare ut genom nervbanorna - är vackert vibrerande energi.

Det här är väl egentligen det enda som inte går att förklara, inte med mitt vokabulär i alla fall. Hur fan funkar vi egentligen? Hur kan vi ens stå upp? Hur kan hjärtat slå, känslor kännas och varningssignaler fungera? Och klassikern; VART SLUTAR EGENTLIGEN UNIVERSUM??!! hahaha Ja hur fungerar egentligen energi, massa, underlag och gravitation..?

Jag tror att jag släpper det där, annars kommer vi bli sittandes tills imorgon med en massa olika djupdykningar ;)


Aum är alltså vibrerande energi. Samma energi som du är gjord av, och samma energi som allt annat är gjort av. Sprunget ur alltet.

När vi då upplever motstånd så tror jag på två teorier.

1. att vi har fastnat, slutat vibrera i sanning, och det gör ont. Det är jobbigt, onaturligt och känns fel.

2. att vi upptar en tillfälligt större vibration (läs omskakning), för att kunna växa in i vår nya och större energi.

Jag utesluter aldrig den ena eller andra utan tror att vårt motstånd är en blandning av dem. Bara olika starka beroende på..


Att fastna

..kan vara det värsta som finns. Att sitta fast i livet. Att varken ta steg framåt eller bakåt eller åt sidorna. Bara sitta fast. Jag tror att du kan förstå vad jag menar och antingen känna igen dig idag eller minnas tillbaka till en speciell period.

Att sitta fast är tyvärr motsatsen till att leva. Vibration är rörelse. Rörelse är liv.

Och man kan verkligen känna sig allt annat än levande när man har känslan av att sitta fast.

Så vad kan man göra? Jo jag förespråkar 3 olika saker, som alla tre påverkar varandra.

1. att skapa fysisk rörelse.

Yogan är ju såklart given favorit för mig (!) men även promenader räcker. Att andas räcker. SKAPA rörelse.

2. känna dina känslor.

Att vägra ge din "jobbiga" känslor utrymme är motsatsen till rörelse. De har lika stor rätt som alla andra. Att möta det du känner i motståndet är alltså att ge dig själv liv. Då börjar det röra på sig på insidan och det är det som behövs. Att fastna i känslo-fixeringar, alltså att fixera/stagniera i rädslan eller avskyn för den jobbiga känslan, är väldigt vanligt! Jag skulle vilja säga att vi alla gör det dagligen, mer eller mindre medvetet. Och det som skiljer oss åt är vad val väljer att göra med det.

3. Möt upp dina tankar.

Tankar är en biprodukt av känslor. Oftast är de betingade/förstärkta/sammankopplade tidigt i livet, vilket gör att de tenderar komma snabbare än själva känslan hinner upplevas.

När du börjar möta upp dina tankar och pröva dem, som i en rättssal, så kommer knutar att lossas. Jag lovar dig att du inte har en aning om hur många gamla tankar du har, och hur ouppdaterade de är till din vardag idag. Det är därför jag har utvecklande samtal - för att möta dig i dina tankar och vrida och vända lite på dem. När du säger dina tankar högt och när jag speglar dem för dig så lovar jag att du kommer le. "Nä men.. varför har jag tänkt så.. ? haha så knäppt"


att inta en större energi

Kanske låter det lite väl dramatiskt, men det är det inte. Det är egentligen vad personlig utveckling är. Det är också vad livet är. Vad erfarenheter har gjort med dig. Vad tiden har gjort med dig.

Du vet mer idag är du gjorde igår - ergo - du har en större energi

Förstår du hur jag menar?

Ibland behöver vi däremot ta riktigt stora steg framåt. Obekvämt stora.

Vi snackar inte en jobbig känsla som lite pms, utan typ som att separeras, att säga upp sig eller att flytta. Men också att vara ärlig, att våga vara sann, att vara modig nog att..

Och när de här stora stegen kommer så är det inte obemärkt. Det ÄR jobbigt. Det SKA VARA jobbigt. Det är ju som att du hoppar över tre-fyra steg på utvecklingsstegen och istället tar ett jättekliv. Kanske är det för att du suttit fast. Kanske är det för att det krävs ett riktigt stort motstånd för att du ska tvingas till att våga.


Så när jag tänker på motstånd så tänker jag på att skakas om rejält för att kunna landa lugnt och återgå till ett mjuk vibrerande tillstånd. Det är nödvändigt. Det är utvecklande. Det är belönande. Det är ett tecken på liv.


..och vad har ohm med det här att göra?

Ja det kan man ju fråga sig.. Eller kanske se som det mest naturliga, beroende på om du är intresserad av elektricitet, spänning, kraft och sånt där.Det här är symbolen för ohm, men också för omega, och jag tror att vi börjar med att snacka om just omega.


Alpha är den första bokstaven i det grekiska alfabetet. Omega är den sista.

Därifrån kommer uttrycket "Det är A och O." Det innebär begynnelsen och änden, alltså att första och sista. Eller det viktigaste. Det grundläggande. Det heltäckande. Kärnan.


När jag tar symboliken och betydelsen från omega och sätter in det i det här inlägget, så förstärks min text, tro och sanning ännu mer.

Omega är slutet på något och motståndet du upplever är en övergångsperiod till det nya Alpha. Hänger du med? Att omega är ett tecken att du nu lägger det gamla bakom dig, och utvecklas. En ny fas i livet.

Eller som Pumba sa i Lejonkungen; "Lämna ditt bakomflutna före dig" hahaha Jag älskar Pumba!


Och vad är bättre än utveckling? Nä ingenting..


ok.. och så ohm

Det charmiga, som nu kommer knyta ihop den här säcken, var när jag beklagade mig för min sambo härom veckan. Jag hade motstånd. Jag kände mig allmänt sänkt och hur jag än tänkte så blev det negativt. Känslan var tung, ledsam och utan lust.

Jag sa, "Jag har motstånd fining.."

Och han svarar, "Nämen fining..har du för mycket ohm i kroppen..?"


Han menade ohm, som motståndet inom ellära. Jag hörde aum.

När han förklarade vad han menade så blev jag så varm. För vi tänkte ju egentligen på samma sak, vi menade samma sak.

Motstånd, aum, ohm och omega - oavsett vad vi kallar det så är det ord för det som vi inte vill vara utan - möjligheten till rörelse, energi och liv ❤︎Om du har några som helst funderingar på det du precis läste så är det bara att höra av dig.

Om så än bara med det viktigaste - insikter.

Tack för att du läste!


66 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

..att utvecklas i "min yoga"

Min yoga (den jag leder och lär ut) är så mycket.. Den är rörelse, andning, skratt, acceptans, tillåtelse, nyfikenhet, mod och framförallt ett lugn på insidan. Det är mycket det. All yoga är ju olika,

avundsjuka, rädsla och föreställningar

Varför blockeras vi i vårt flow? Varför låter vi andra människor och småsaker komma emellan oss själva och det vi verkligen vill? Jag tror att avundsjuka, rädsla och föreställningar är treudden som v