Släpp dig fri #7 - Provokation

Ett ord som jag arbetar mycket med nu är Provokation, att Provocera.

Jag arbetar med det mycket just nu i mitt arbete. Jag märker att det är något som behövs på många håll.

Att provocera innebär att jag utmanar, lockar fram och vågar reta upp lite lagom. Om det blir för mycket slår man ifrån sig helt och det blir då ett misslyckande från min sida. Mer om misslyckande kommer längre ner.


Vill du bli provocerad? haha de flesta svara nej på den faktiskt ;)


Varför provokation är bra

Vissa av oss lossnar inte utan att provoceras. Det är lätt att fasta i negativa tankemönster och antingen är det för att vi intar en offerroll eller för att vi helt enkelt blivit bekväma.

Personligen hatar jag att bli provocerad, men alla gånger hjälper det mig.

Det hjälper mig att utesluta, välja bort så att det jag väljer träder tydligare fram.


Det finns så klart negativ provokation och positiv.

Den negativa vill inte gott. Människor som provocerar dig med baktanken att "klämma till dig" eller som vill att du förändrar dig för att passa dem bättre - det är negativt. Ingen kärlek. Ingen positiv utveckling.

Men att provocera på ett sätt som är gott kan ex vara att göra som jag gjorde idag på morgonklassen - jag satte på kubansk musik istället för den traditionella.

Jag visste att jag skulle röra upp känslor.


Provokation kan förstärka sanning

Jag satte på musiken och märkte skiftet i klassen med en gång. Jag sa så här; "Nu delades klassen precis in i två delar. Den ena delen tycker att musiken är kul och en andra delen upplever den fullkomligt fel."

De behövde inte säga något, jag kände det ;)

Så varför gjorde jag såhär idag?

Jo.

Livet i stort är sällan som man tänkt det. Så låt oss träna på det.

Första gången jag var på en yogaklass med annorlunda/otippad musik så satte läraren på I want to break free med Queen. Min första reaktion var att det var helt fel, jag ville hellre ha den klassiska yogamusiken och känna mig buren av den och lugnet som den sprider. Men sen slog det mig att jag ska (och vill ha) yogan på insidan istället för att den är beroende av utsidan - jag fann det som en hård dos verklighetscheck. Det blir vad jag gör det till.

Jag hade valet att gå ut (tro mig när jag säger att det inte alls var långt ifrån att jag gjorde det) men valde sen att se det som en vanlig yogaklass fast med ny och annorlunda inputs.

Jag ville inte då (och inte nu) fasta i det utom mig, jag ville då (och nu) förlita mig till mig själv.


Som jag sa idag;

"Om du upplever dig provocerad just nu - vad är det? Vad vill fram? Varför provocerar det dig och vad kan du lära dig utav det?"


Många tar inte utmaningen som "obekväma" känslor innehåller. Många vet inte att det är små (men ruskigt obekväma) gåvor fulla med information. Information om dig, från dig.

Jag vågar påstå att jag har fått all min utveckling via dem. Jag har vågat ta upp och titta på dem, känna efter och lyssna till det som sägs när min första reaktion lagt sig.

Jag säger inte att det är enkelt eller speciellt roligt i stunden, men shit vad kraftfullt och förlösande det är.


Provocera i utvecklande samtal

Ja jag gör det ibland även under min Utvecklande Samtal..

Jag hade en som skrev till mig härom dagen och berättade om rädslan att misslyckas, så jag svarade "Du kommer att misslyckas. Smaka på den."


Tycker du att det låter taskigt? Det är inte det. Det är ren kärlek faktiskt.

Vi kommer misslyckas. Vi behöver misslyckas. Och framför allt när det gäller denna person som jag skrev med så är misslyckanden fullkomligt livsnödvändiga - för den här personen vill utvecklas stort och mycket. Det kan därför inte ligga en rädsla för misslyckanden i vägen, det kommer hämma.

Misslyckanden är egentligen bara förfiningar eller justeringar på vägen framåt. Förfiningar som gör nästa steg ännu tydligare. De är inte bekväma heller. Inte alls. Men nödvändiga.

Och konstigt nog det enda som vi kan tacka för i efterhand, utan dem hade vi inte hamnat där vi ska.

"Nähäpp.. hit skulle jag tydligen inte. JAHAA.. det var HIT jag skulle!!"


Den här personen som jag skrev med fattade med en gång vad jag ville komma fram till.

I mötet oss två emellan var det på rätt plats att provocera. Nästa gång är det kanske inte alls det.

Meningen är att du ska få det du behöver så att du växer med dina nya insikter.

Det blir som en dans för mig, att känna av och följa med dig.


Nå? Vill du bli provocerad?

Har ordet minskat i negativ klang?
125 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla