stark eller svag

Hur känns din kropp? Alltså precis just nu.

Din fysiska kropp? Själsliga och mentala?

Känner du dig stark eller svag?


I mötet med människor på min studio, och i andra sammanhang där yoga och rörelse kommer upp, så får jag ofta ta del av besvikelsen över bristen på deras egen förmåga och kapacitet.

De vill så mycket men känner att de inte klarar av det. De vågar inte gå på yoga. De kan inte. De vågar inte känna att de inte klarar av det.

Är den besvikelsen och rädslan verkligen befogad? Är det ens rimligt?


Jag säger alltid samma sak, både där i mötet och på klass; Lär dig acceptera dig själv för den du är idag. Ge dig själv tillåtelse att möta dig själv och din kropp precis här och nu. Vad behöver du? Vad kan du göra? Vad mår du bra av, just nu?

Att släppa föreställningen om att det ska vara på ett visst sätt är första steget till sann utveckling. Det är klart att vi kan ha utveckling ändå, men jag menar den sanna utvecklingen - alltså den som är baserad på den du verkligen är.


Den bästa yogin är den som leder sig själv

Varje klass praktiserar vi det här. Att leda dig själv.

"Hur kan du möta dig själv här? Vad känns rätt för dig? Hur kan du justera så att du får den bästa upplevelsen?"

Jag vill inte att yoga ska utgå från prestation. Jag vill inte att yoga ska vara för utmanande eller ångestskapande. När mina yogis kommer och säger innan klass att de är lite skadade, sjuka eller av någon anledning vill ursäkta sitt förmodade lugnare tempo på klass, så svarar jag alltid på samma sätt, "Du gör alltid det som känns bäst."

Kanske är målet att ingen kommer och säger något innan? Kanske är målet att du kommer på klass och justerar efter ditt nuläge, alltid, oavsett sjuk eller frisk?


Är ändå inte det det största tecknet på styrka - att möta sig själv? Att kanske känna sig svag men att ha styrkan att inte lägga någon värdering vid det. Då är svaghet inget negativt eller ens relevant i stunden, det blir bara ditt nuläge.

Ju mer du kommer på klass desto mer förstår du att du leder själv. Du hittar ditt tempo, ditt sätt att svepa med armarna och du hittar ditt favoritsätt att andas. Hur du vill vila händerna i supta baddha konasana eller vart du vill ha drishti (blicken) i balansövningar.

Du kanske inte tänker på det, men du har en enorm frihet på klass. Och om du bara utnyttjar tillfället att vara närvarande i stunden, så lär du känna din yoga bättre och bättre.


Jag stöter alltså på det här dagligen i mitt jobb. Men jag stöter också på det dagligen med mig själv. Det vi praktiserar och det jag lär ut behöver jag såklart påminna mig själv om också.

"Det är ok att faktiskt bara vara mig själv"

För vi får lov att vara starka och svaga, det ena utesluter heller inte det andra.

Tvärtom faktiskt! Att våga vara svag är en styrka. Att vägra annat än styrka är en svaghet.

Ying och yang - lika viktiga och nödvändiga för balans. Både fysiskt, själsligt och mentalt.


Så hur känns din kropp? Alltså precis just nu.

Din fysiska kropp? Själsliga och mentala?

Känner du dig stark eller svag?

Spelar det någon roll? Nej, inte när du vågar vara dig själv och vill söka sann utveckling.


77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla