vad känner du nu?


..mina morgontankar om kommunikation och vad som egentligen behöver sägas.


känslor

Jag pratar alltid om känslor - med alla klienter, på varje yogaklass och i all kommunikation utåt.

Det är ju inte så att det är något nytt, eller ens borde vara något svårt, men det är så himla viktigt och det känns verkligen som att vi alla skulle må så himla mycket bättre av att känna efter.


Det är ju faktiskt så att vi känner hela tiden. En massa olika känslor som virvlar runt och turas om att få mest plats, eller som jag brukar säga; en känsla som lägger sig överst.

Men fler och fler har svårt att identifiera känslor, svårt att lära sig vilken som är vilken och tillslut så blir många känslor ihopklumpade till en, ex att besvikelse, oro och otillräcklighet blir till avundsjuka, missunnsamhet eller försvar. Alltså att känslorna blir missförstådda och förklädda till något annat.

Känner du ofta så? Att du är missunnsam, avundsjuk eller att du behöver försvara sig själv? Kanske känns det konstigt, att du faktiskt inte riktigt förstår det själv, eller ångrar dig i efterhand men att du faktiskt ändå inte har något annat sätt att agera på?


börja känna efter

Att bara börja känna efter är egentligen det enda som behövs. Och lättast är att du börjar känna efter i efterskott. Oftast är det lättare att börja så eftersom att det kan vara väldigt svårt att hinna stanna upp precis i stunden till en början. Man glömmer bort det när man är mitt uppe i en känsla.

Så börja med enkla frågor, som ändå kan vara väldigt svåra att svara på;

Vad hände nu egentligen? Vad kände jag? Var det en rå och sann känsla eller var den förklädd och egentligen hade andra känslor "under"?


Och utan att värdera. Utan att fördöma eller ångra.

Du anar inte vilken värld det är som kommer öppnas för dig! Det är du!


kommunicera känslor med andra

Och det här med att våga skapa/stärka den här kommunikationen med någon speciell - kanske en familjemedlem, vän eller kärlek - det kommer ge er ett djup av förståelse.

Någonstans på vägen har känslokommunikationen tappats. Vi kommunicerar lättare med tankar, tolkningar och föreställningar.

Men att bara fråga; Vad känner du nu? kan ge bättre svar än 1000 ord kan. Känslan är en råvara och ur den växer tankar, beteenden och förväntningar. Genom att börja kommunicera hur du faktiskt känner, så kan du stoppa en boll från att rulla i fel riktning och du kan definitivt få den att rulla i RÄTT riktning.


känna = sårbar = sann = stark

Ja och det är klart - att känna är att vara sårbar, och det kan väl vara den största fienden för den som känner sig osäker. Det förstår jag, och det är ok om du känner så. Därför är det också viktigt att du börjar träna på att känna för dig själv, och sen välja trygga relationer.


Det finns en falsk tro i att det skulle vara en svaghet att vara sårbar, men det är verkligen inte sant. Däremot är det klart att det kan göra mer ont när du är öppen och ärlig, men oftast leder det till något rätt, som annars inte hade skett. Så ont kan komma med lösning.

Att vara sårbar är att vara stark. Det är att vara ärlig i den du verkligen är. Att inte spela spel. Att inte förvränga, förställa eller ändra på dig, dina känslor eller dina önskningar.

Och den som vågar vara sårbar - vågar vara ärlig, vågar vara sann - är därför stark. Och stark på riktigt är du först när du är dig själv, allt du trott varit styrka innan kommer falla platt.


Det krävs mod att vara sann i dagens samhälle. Men bara i början, sen kommer det vara din vardag och du kommer vara rustad för det. Och ju fler du kan involvera i att känna efter, desto bättre.

Börja med dig själv och välj sen den person som du vinner mest på att vara ärlig med.

Jag känner så här nu när du säger si eller så.. Jag hade egentligen velat/önskat att.. Det skulle betyda mycket för mig om.. Det här vill jag..


Börja. Testa. Känn efter. Se vad som händer..

Jag lovar att det är magiskt. Och det fina i "kråksången" är att du först då verkligen får det så som du innerst inne vill ha det.

Och du är värd det - värd att vara sann och lycklig utan fasad eller att behöva förställa dig på något sätt.

89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla